Uniek Sporten: inzicht in aanbod helpt mensen op weg
Uniek Sporten

Uniek Sporten: inzicht in aanbod helpt mensen op weg

“Sporten en bewegen is zo waardevol. Ik ervaar dat zelf bij het rolstoelhockey en gun dat iedereen.” Dat is de drijfveer van Arjo Wijnhorst, oprichter en online marketeer van Uniek Sporten. Op dit digitale platform kun je opzoeken welke mogelijkheden voor aangepast sporten er in jouw omgeving zijn. Maar Uniek Sporten is meer dan een website. Het is een intensieve samenwerking tussen gemeenten, provincies, aanbieders en de doelgroep om sporten voor iedereen mogelijk te maken.

Vraag en aanbod bij elkaar brengen
Het begon in 2012, toen Wijnhorst merkte dat veel mensen met een beperking geen sportmogelijkheden konden vinden of zelfs dachten dat zij helemaal niet konden sporten. Terwijl er wel de nodige faciliteiten waren. Zou het niet ideaal zijn als vraag en aanbod op één overzichtelijke plek bij elkaar zouden komen? Met de gemeente Arnhem werd de pilot van Uniek Sporten gestart. “Dat verliep goed, al snel haakte Nijmegen aan,” vertelt hij. “Onze ambitie groeide verder richting een landelijk platform. Want gemeentegrenzen zijn eigenlijk alleen relevant voor de professionals. De sporter wil gewoon weten waar de dichtstbijzijnde accommodatie is, en dat kan in een andere gemeente of zelfs andere provincie zijn.”

Lokale gegevens op het landelijk platform
Inmiddels heeft Uniek Sporten een dekking van 85% in Nederland. “Achter de schermen zijn gemeenten en lokale aanbieders van groot belang. Het is ondoenlijk om vanuit een centraal punt alle gegevens, meer dan 3000 items, up-to-date te houden. In elke gemeente is er een lokale coördinator die sportaanbod en agenda invoert en controleert. In verschillende gemeenten wordt het lokale loket van Uniek Sporten bijgehouden door een combinatiefunctionaris. Die kan dus ook actief in de gemeente signaleren dat er aanbod mist en kijken of dat nog aangevuld kan worden.”

Het mooie van sporten laten zien
Wijnhorst is zelf een fanatiek sporter. “Sporten geeft plezier. Ik vind het heerlijk om samen met andere te sporten, met elkaar een teamprestatie neer te zetten. Daarnaast wil ik gewoon fit blijven. Ik ben gaan rolstoelhockeyen omdat ik het bij een ander zag en het me een leuk spelletje leek. Dat willen we met Uniek Sporten ook bereiken door het mooie van sporten laten zien. Veel bezoekers zijn natuurlijk de mensen die al willen sporten en bij ons concreet naar mogelijkheden zoeken. Maar we zoeken ook nadrukkelijk naar mensen die eigenlijk nog nooit over zelf sporten hebben nagedacht. Die proberen we met mooie, positieve ervaringsverhalen naar de site te lokken. Ook feelgood-nieuwsberichten die niet per se over sport gaan. Zo komen mensen via een doorklik in aanraking met aangepast sporten die dat niet uit zichzelf zouden opzoeken.”

Sport voor iedereen
Wijnhorst is blij met het Gelders Jaar van het Aangepast Sporten. “We laten zien wat er gebeurt in Gelderland. Er ontstaan verbindingen tussen partijen en er is ruimte voor extra activiteiten. We hebben bijvoorbeeld samen met verschillende organisaties clinics georganiseerd rondom grote evenementen, zoals het WK Zitvolleybal.” Die verbinding is waar Uniek Sporten ook in brede zin naar zoekt. “Vervoer, hulpmiddelen en financiën blijven een knelpunt. Dat brengen we onder de aandacht bij partners, en het is onze ambitie om op termijn ook op dat gebied vraag en aanbod te ontsluiten via Uniek Sporten.” Voorlopig is Uniek Sporten in zijn huidige vorm een belangrijk inspiratiepunt voor aangepast sporten. “Sporters zijn positief, vinden het fijn dat er een plek is waar ze hun sport kunnen vinden. Ook de reacties van ouders zijn fijn om te horen: ‘Bij jullie zie ik dat ook mijn kind kan sporten’. Daar doen we het voor!”

Bron: Uniek Sporten
Foto: Tessa Spaaij Photography