Kassa’s Leefstijlprogramma: bewegen met een beperking
Arjo op NPO1 bij BNNVARA

Kassa’s Leefstijlprogramma: bewegen met een beperking

In de uitzending van twee weken geleden hebben we stilgestaan bij het belang van bewegen voor een goede gezondheid. Maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan, bijvoorbeeld als je een beperking hebt.

Ongeveer 1 op de 10 Nederlanders heeft te maken met een handicap. Van hen heeft 94 procent een lichamelijke beperking en 6 procent een verstandelijke handicap. Slechts een op de drie Nederlanders met een handicap sport wekelijks (tegenover 59 procent bij mensen zonder beperking) en slechts veertien procent voldoet aan de beweegrichtlijnen.

De afgelopen jaren is er daarom hard gewerkt aan het WHEELS-project, een leefstijlapp voor rolstoelgebruikers met een dwarslaesie of beenamputatie. Uit een Nederlandse studie blijkt namelijk dat zij het minst actief zijn binnen de groep mensen met een motorische beperking.

Uniek Sporten Thuis
Het Fonds Gehandicaptensport is vervolgens betrokken geraakt om – vanuit hun eigen platform Uniek Sporten – de WHEELS-app landelijk uit te laten rollen en voor iedereen met een beperking beschikbaar te maken.

Initiatiefnemer Arjo Wijnhorst: “Voor mensen met een beperking is sporten of bewegen niet vanzelfsprekend. Het is belangrijk om dat onderdeel te laten zijn van je dagelijks of wekelijks ritme. En dat is ook wat we proberen te stimuleren met de Uniek Sporten Thuis-app.”

De app is straks dan ook beschikbaar voor alle soorten beperkingen. “We gaan trainingsschema’s maken voor mensen met een auditieve beperking, een visuele beperking, een verstandelijke beperking etc. Iedereen met een beperking kan straks thuis sporten en bewegen op een laagdrempelige manier.” Onderliggend doel is dat in 2030 sport vanzelfsprekend is voor iedereen met een beperking.

Er zijn straks duizenden oefeningen beschikbaar in de app. “Er zijn specifieke trainingsschema’s die passend zijn bij je beperking. Ook is het mogelijk om met andere gebruikers in contact te komen en zijn er ‘challenges waarin je wordt uitgedaagd om bepaalde doelen te halen.” Uniek Sporten Thuis is vermoedelijk vanaf eind mei beschikbaar.

Bron: BNNVARA