Einde dreigt voor zelfstandig wonen
Fokus Wonen

Einde dreigt voor zelfstandig wonen

HARDERWIJK – Arjo Wijnhorst woont alweer een aantal jaren in zijn appartement in Harderwijk. Hij is een van veertien Fokus-gebruikers in het appartementengebouw. “Wat wij wonen tussen andere bewoners. Zoveel mogelijk geïntegreerd”, zegt Wijnhorst, die aan de spierziekte SMA lijdt en zich met behulp van een rolstoel voortbeweegt. 

“SMA is een progressieve spierziekte, wat betekent dat de klachten steeds erger worden, maar op het ogenblik is het gelukkig stabiel”, kan de Harderwijker melden.

Arjo Wijnhorst heeft een baan als begeleider van aangepast sporten voor onder meer de provincie Gelderland. Hij reist daarvoor regelmatig af naar Arnhem. De Harderwijker is lang niet altijd thuis, maar kan zich in zijn woning dankzij het Fokus-concept goed redden.

Arjo Wijnhorst leeft zoveel mogelijk zelfstandig, maar heeft op een aantal momenten gewoon hulp nodig. ,,Daar hebben we hier zogenaamde adl-assistenten voor. Die werken volledig op ons aangeven. De zorg die ik gebruik heeft bijvoorbeeld te maken met toiletgang, zaken als douchen en aankleden en persoonlijke verzorging. En als ik mij bijvoorbeeld ’s nachts in bed om moet draaien, kan ik iemand daarvoor waarschuwen.”

Maar waar is hij nu beducht voor? “Het is in feite zo dat de staatssecretaris niet zozeer wil bezuinigen”, licht hij zijn verontrusting toe. “Maar ze wil het Fokus-concept onder de regeling van de AWBZ laten vallen. En daar is de AWBZ helemaal niet op toegerust. Wat er gebeurt als dit doorgaat is dat de mensen van Fokus een aantal dingen niet meer mogen doen. Zorg die buiten de AWBZ valt. Ze mogen mij bijvoorbeeld niet helpen met het eten in de magnetron te zetten. Dat moet iemand van de thuiszorg doen. Ze mogen me dan wel helpen met het eten en drinken. Maar het gevolg is dat ik weer een stukje regie en vrijheid kwijt raak die ik nu over mijn eigen leven heb. Het Fokus-concept heeft al dertig jaar bewezen dat het werkt en dan gaan we nu dertig jaar terug in de tijd.”

De perikelen rond het persoonsgebonden budget maakt het er voor gebruikers als Arjo Wijnhorst overigens niet gemakkelijker op. De Harderwijker maakt via het pgb gebruik van begeleiding als hij naar zijn werk gaat, of wanneer hij gaat sporten. Als de bezuinigingen op het pgb doorgaan én de Fokus-regeling verschraalt, wordt het er niet leuker op, vreest hij. “Ik denk dat is straks moet kiezen. Of ik zal niet meer naar mijn werk kunnen reizen, of ik zal hier niet meer kunnen wonen.” Net als bij diverse andere Fokus-gebruikers spreekt Wijnhorst de vrees uit dat hij uiteindelijk op een verzorgingshuis is aangewezen. En dat is wel het laatste wat een op zelfstandigheid ingestelde gebruiker van de huidige regelingen voor ogen heeft.

Nu staan de Fokus-gebruikers niet helemaal alleen. Wijnhorst verwijst naar de Kamerbrede motie voor behoud van de Fokus-regeling. Bovendien is er een grote handtekeningenactie aan de gang. “Maar het is natuurlijk maar de vraag of de Kamer wel iets doet als de staatssecretaris die motie niet wil uitvoeren.” Nee, Arjo Wijnhorst is er nog lang niet gerust op.

Bron: De Stentor
Foto: Bram van de Biezen